Pozdravljeni na spletni strani
Pernod Ricard Slovenija

Spletna stran vsebuje informacije o alkoholnih pijačah, zato je vstop dovoljen samo polnoletnim osebam. Za nadaljevanje vpišite svojo letnico rojstva:


S klikom na spodnjo povezavo "Vstopi” potrjujem, da sem star 18 let ali več in soglašam s splošnimi pogoji uporabe spletnega mesta Pernod Ricard Slovenija.

Na spletnih straneh Pernod Ricard Slovenija uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi. Z vstopom in nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah brskalnika.

Prosimo, uživajte naše
proizvode odgovorno.
© Pernod Ricard Slovenia, 2018     Pravna obvestila   Avtorji

> O nas > Zgodovina

ZGODOVINA

Podjetje Pernod Ricard je nastalo leta 1975 z združitvijo dveh francoskih podjetij. To sta bili podjetji Pernod, ustanovljeno leta 1805, in Ricard z začetki leta 1932. Od takrat se je podjetje nenehno širilo s pomočjo podjetnih, strastnih in vizionarskih zaposlenih.

Združitev moči je ustvarila Pernod Ricard s ciljem razširiti ponudbo blagovnih znamk in prodreti na nove mednarodne trge.

Pernod Ricard je tako zgodba o malem družinskem podjetju, ki se je razširilo v globalno mednarodno skupino. Ta pustolovščina pa se nadaljuje še danes. V 80 državah sveta skupina združuje več kot 18.000 zaposlenih, ki širijo vrednote podjetja: podjetniški duh, medsebojno zaupanje in močan občutek za etiko.Uspešnost našega podjetja temelji na jasni poslovni strategiji in visoki motivaciji naše ekipe. Ključni vzvodi naše poslovne strategije so lastna distribucija in trženje, asortiman vodilnih blagovnih znamk, inovativnost ter stalen razvoj naših zaposlenih.


ZGODBA O LJUDEH

Henri-Louis Pernod In Jean Hémard

Zgodba o Pernodu se začne leta 1805. Takrat je v Švici rojen Henri-Louis Pernod v kraju Pontarlier, na vzhodu Francije, ustanovil svojo destilarno pod imenom La Maison Pernod Fils. Podjetje je polnilo in tržilo Absinthe Pernod Fils, pijačo, ki je navdih našla v napitku Dr. Ordinairja.

Leta 1926 je prišlo do združitve La Maison Pernod Fils s podjetjema Distillerie Hémard in Pernod Père et Fils. Ta podjetja so se od tedaj predstavljala pod imenom Établissements Pernod, organizaciji pa je predsedoval Jean Hémard. V letu 1959 pa se Établissements Pernod preimenuje v Pernod SA.

Paul Ricard

Zgodba o podjetju Ricard se začne leta 1932 s Paulom Ricardom, podjetnikom in ustvarjalnim genijem.

Paul se je navduševal nad kemijo in oblikovanjem ter se celo vpisal na Akademijo lepih umetnosti (Beaux-Arts). Pri 17 letih se je nato posvetil še pijačam, saj je bil njegov oče trgovec z vinom. Ob svojem delu in obiskih lokalov se je odločil, da bo ustvaril svojo edinstveno formulo za takrat zelo priljubljen janežev liker. Recept za pijačo je nastajal več kot eno leto, 1932. leta pa je rojen originalni recept za liker Ricard. Kakovost in svež okus tega aperitiva sta posledica mojstrskih razmerij med janežem, sladkim korenom in aromatičnimi zelišči. Še danes je Ricard številka ena med pijačami na osnovi janeža.

Patrick Ricard

Paulov sin Patrick je ustanovil blagovno znamko Ricard in posvetil več kot 30 let svojega življenja transformaciji družinskega podjetja v vodilno podjetje v industriji vina in žganih pijač. Leta 1978 je Patrick Ricard prevzel vodenje Skupine Pernod Ricard s ciljem osvojiti Evropo in nato še preostali svet.


Tako so se začele postopne priključitve; bourbon Wild Turkey leta 1981, irski viski Jameson leta 1988 in vodeča avstralska vinska blagovna znamka Jacob’s Creek leta 1989. Ob tem se je Patrick spustil tudi v skupno poslovanje s Havana Club Internationalom. Deset let kasneje je Patrick Ricard v sodelovanju s Pierrom Pringuetom preoblikoval skupino v eno od vodilnih podjetij na svojem področju. V prvih 10 letih 21. stoletja pa so se izvedle tudi tri zgodovinsko gledano največje priključitve na področju vina in žganja, in sicer Seagram (Chivas, Martell), Allied Domecq (Ballantine's, Malibu, Mumm, Perrier-Jouët) in Vin & Sprit s slavno znamko Absolut.

Patrick Ricard se je istega leta umaknil s položaja izvršnega direktorja, na tem mestu pa ga je nasledil Pierre Pringuet. Za seboj je Patrick pustil močno skupino, ki temelji na kulturi podjetniškega duha, medsebojnega zaupanja ter močnega občutka za etiko in družbeno odgovornost.Ni presenetljivo, da je bil Patrickov glavni moto »Nikoli ne
uspeš sam. Ekipa je tista, ki zmaga.«KLJUČNI DATUMI

Glavni datumi od ustanovitve Pernod Ricarda leta 1975 pa do danes:


1975

Pernod Ricard nastane z združitvijo dveh francoskih
podjetij: Pernod in Ricard.


1988

Pridobitev irskih destilarn, glavnega proizvajalca irskega viskija in lastnika znamke Jameson.
1989

Pridobitev avstralske skupine Acquisition Orlando Wyndham Group, lastnika znamke Jacob’s Creek.


1993

Pernod Ricard in kubansko podjetje Cuba Ron ustanovita Havana Club International, 50/50 skupno podjetje za marketing ruma Havana Club.2001

Nakup 39,1 % Seagram's Wines & Spirits businesses.

Nakup 39 % sredstev Seagrama. Znamke Chivas Regal, Martell in The Glenlivet se tako pridružijo obstoječemu portfoliu znamk.

Pernod Ricard podvoji velikost in postane ena od treh vodilnih skupin na področju industrije vina in žganih pijač.2005

Pridobitev Allied Domecqa, v partnerstvu s Fortune Brands. Skupina se ponovno podvoji in postane druga po vrsti na področju industrije vina in žganih pijač, med drugim s pripojitvijo znamke šampanjca Mumm in Perrier-Jouët.


2008

Pridobitev Vin & Sprit, lastnika znamke ABSOLUT, s čimer si Pernod Ricard deli vodilno mesto v svoji industriji.2010

Podjetje se usmeri v Azijo in na druge svetovne trge.


2011

Ustanovi se Premium Wine Brands, blagovna znamka, pod katero se združijo glavne blagovne znamke vin v skupini.


2012

Patrick Ricard premine v 67. letu starosti.2013

Pernod Ricard poveča svojo prisotnost v Afriki.


2014

Pernod Ricard okrepi svoj portofilo znamk s pripojitvijo Kenwooda, California Premium wine, in večjim nakupom Avión a Super Premium Tequile.


2015

Alexandre Ricard postane predsednik in izvršni direktor Skupine Pernod Ricard.