Angelski delež pri staranju viskija

2.11.2021

Angelski delež pri staranju viskija

V destilarnah viskija se pogosto govori o angelskem deležu. Ko se viski stara v sodu, majhen delež viskija namreč postopoma hlapi skozi les.

Vsako leto tako izhlapita okoli 2 % pijače, za kar se je uveljavil izraz angelski delež. Ko dobijo angeli svoj delež, naj bi zagotovili, da bo viski ob ustekleničenju kar najboljše kakovosti.

Kaj se lahko stori v zvezi s hlapenjem, je eno bolj kompleksnih vprašanj za mojstre destilacije. Na to, kako hitro viski hlapi, vpliva namreč več dejavnikov.

Starost pijače

Splošno gledano alkoholne pijače hlapijo najhitreje, ko so še »mlade«, nato pa se proces hlapenja sčasoma upočasnjuje. Na začetku staranja bo tako angelski delež verjetno znašal med 3,5 in 4 % letno, ta odstotek pa se bo z leti zmanjševal. Na koncu procesa staranja lahko 20 let star viski izgubi tudi do 40 % svoje prvotne količine.

Velikost soda

Viskiji, shranjeni v manjših sodih, bodo hlapeli hitreje, saj je več kontakta pijače z lesom. Sodi, ki držijo manj kot 50 litrov pijače, imajo zelo opazne izgube, pijača pa v njih tudi hitreje zori.

Klimatske razmere

Klimatske razmere kot sta temperatura in vlažnost pomembno vplivata na hlapenje in končen rezultat. V vročih in vlažih pogojih bo staranje potekalo hitreje, izhlapevanje bo hitrejše. V vlažnih krajih naj bi iz mešanice hitreje izhlapevala voda, kar pomeni, da bo imela končna pijača večji delež alkohola. Nasprotno bo v milejših in bolj suhih okoljih, kot je na primer podnebje Speysida, kjer Glenlivet nastaja, proces staranja potekal počasneje, izhlapel pa bo večji delež alkohola.

Način shranjevanja

Tudi zračenje ima vpliv na potek izhlapevanja. V večjih skladiščih so sodi in palete pogosto nekoliko dvignjeni od tal, pri čemer zrak kroži in se hlapenje pospešuje. V Glenlivetu pa imajo tradicionalno klet z gramoznim podom in le majhnim številom sodov. To pomaga, da viski počasneje hlapi.

Vse našteto pa so le nekateri dejavniki, ki vplivajo na na angelski delež. To je namreč nekaj, kar zahteva stalno pozornost strokovnjakov v vsaki destilarni.

Zadnje dodano

24.11.2021

Chivas koktajl izbor za najdaljšo noč v letu

Preberi več

23.11.2021

Beefeater Gin praznični koktajli

Preberi več

10.11.2021

KiNoBi je prejel nagrado za najboljšega mednarodnega proizvajalca gina leta 2021

Preberi več