Evropski proizvajalci podpisali memorandum o navajanju energijske vrednosti žganih pijač

3.7.2019

Evropski proizvajalci podpisali memorandum o navajanju energijske vrednosti žganih pijač

Pernod Ricard se je skupaj z EU sektorjem žganih pijač zavezal k temeljitejšemu informiranju potrošnikov o svojih proizvodih.Trgovsko združenje proizvajalcev žganih pijač v Evropi spiritsEUROPE je podpisalo memorandum o razumevanju, v katerem se sektor zavezuje, da bo zagotovil energijske informacije na oznakah izdelkov skupaj s popolnim seznamom sestavin in podrobnimi podatki o izdelku na spletu. Slovesnost je potekala v prisotnosti evropskega komisarja za zdravje, Vytenisa Andriukaitisa, med zasedanjem generalne skupščine združenja v Parizu.

Memorandum o razumevanju je prostovoljni sporazum, ki ga spodbuja Evropska komisija in presega začetne zaveze, ki jih je sektor sprejel marca 2018.

Memorandum predvideva zelo dinamičen in ambiciozen načrt uvajanja energijskih vrednosti na oznakah pijač, v skladu s katerim lahko pričakujemo, da bo ena četrtina steklenic na trgu EU do konca leta 2020 vključevala informacije o energijski vrednosti pijače. Ta delež naj bi se do konca leta 2021 in 2022 še povečal na 50 % oziroma 66 %.

Pri spletnih navedbah sestavin bo sektor še presegel obstoječe zakonodajne obveznosti in se zavezal, da bo označil vse surovine vseh kategorij žganih pijač in vodke, ki so narejene iz ene glavne surovine.Po dolgih in intenzivnih pogajanjih zadnjih 14 mesecev, ki so potekala pod vodstvom in pokroviteljstvom komisarja EU za zdravje in varnost hrane, Vytenisa Andriukaitisa, je namen memoranduma predstaviti skupno razumevanje in oblikovati pregleden in ambiciozen samoregulativni pristop, ki upošteva potrebe po obveščanju potrošnikov ter sektorske vidike in obstoječi pravni okvir.

Podpisniki - več članov družb in trgovinskih združenj, ki so poleg spiritsEUROPE memorandum podpisali tudi posamično - bodo sodelovali s Komisijo pri spremljanju vpliva in učinkovitosti memoranduma. Predvidena sta dva sestanka letno za redno analizo doseženega napredka.

»Ponosni smo na edinstveno in pionirsko zavezanost, ki so jo danes podpisali evropski proizvajalci žganih pijač, da bodo potrošnikom zagotovili vse informacije, ki jih iščejo,« je dejal Christian Porta, predsednik spiritsEUROPE. »Informacije o kalorijah bomo objavili na steklenicah in hkrati razvijali enostavna spletna orodja z obsežnimi seznami sestavin in informacij o prehranski vrednosti za naše stranke, tako da bodo dobro obveščeni za sprejemanje svojih odločitev na podlagi potrebnih informacij. Danes dogovorjeno besedilo evropskim destilarnam zagotavlja potrebno jasnost in smernice za izvajanje dogovorjenih pravil v zelo ambicioznem časovnem okviru.«

Komisar Andriukaitis je dejal: »Živimo v času, ko želijo biti potrošniki vedno bolje obveščeni o tem, kaj jedo in pijejo, da lahko sprejemajo zdrave odločitve. Zato sem zadovoljen, da gre sektor žganih pijač danes še korak dlje in Evropejcem ponuja to možnost. Vem, da se je moralo veliko podjetij in združenj spraviti za isto mizo, da bi pripravili načrt, ki ga danes predstavljam. Čestitam sektorju za ta prizadevanja in pozivam vse proizvajalce, naj izvajajo določbe memoranduma o soglasju po dogovorjenih parametrih in časovnem razporedu.«


Za več informacij se obrnite na:
Ulrich Adam, generalni direktor spiritsEUROPE
Tel: +32 477 63 67, adam@spirits.eu

spiritsEUROPE - predstavniško telo za industrijo žganih pijač na evropski ravni, ki združuje 31 združenj in 9 mednarodnih podjetij: www.spirits.eu

Kliknite tukaj za celoten memorandum

Zadnje dodano

19.10.2021

NAGRADE! Havana Club dobil 12 medalj na jesenski degustaciji "The Spirits Business in The Drinks Business"

Preberi več

14.10.2021

Spoznajte Georgesa Hermanna Mumma

Preberi več

5.10.2021

Podjetje B: ohranjanje vinogradov in gozdov vinske hiše Viña y Concha Toro

Preberi več