21.6.2016

MIDSUMMER PARTY

Na najdaljši dan v letu se zabavajte in praznujte po švedsko!


Zabava po švedsko? Na dan, oziroma pozno v noč, ko se zdi, da sonce sploh noče več za obzorje? Ste pripravljeni na kresno noč?

NA NAJDALJŠI DAN V LETU SE ZABAVAJTE IN PRAZNUJTE PO ŠVEDSKO.


21. junija nastopi najdaljši dan v letu. Vsi poznamo "O kresi se dan obesi”. Ponekod so na ta dan prižigali kresove, s katerimi so ljudje želeli počastiti sonce, da ne bi omagalo.


STE VEDELI?
V Sloveniji so kresovanje zopet oživili v drugi polovici 19. stoletja, praznujemo pa ga na šentjanževo. Torej, ste pripravljeni? Prinesite cvetlične vence in praznujte! "Noč, napolnjena z občutkom avanture!", pravijo Švedi!


KJE?
Praznovanje se je ponavadi odvijalo na švedskem podeželju, kjer so travniki prekriti z divjimi rožami, ki rastejo kar v šopih. Torej, naj bo vrt ali kakšen park, polje, travnik, jasa oziroma kakšen drug kotiček, čim bližje in v sožitju z naravo.Za popestritev večeru dodajte še eno rdečo nit in določite kodo oblačenja. Npr. bela in še enkrat bela, seveda z dodatki svežega cvetja, simbolično prepletenega v krono.

Nikakor pa ne smemo pozabiti na pogostitev. Vsekakor ne smejo manjkati švedske tradicionalne ribje jedi, krompir v kockah ali rezinah z drobnjakom in ostalimi božanskimi začimbami. Za konec si privoščimo še odlično svežo jagodno torto, da vse okuse povežemo v celoto.

Dotaknimo se malo še dnevnih aktivnosti. Če želite, lahko dan preživite v okviru ljudskih običajev. Bodisi ob plesu okoli mlaja ali kakšni drugi družabni igri. Vsako leto Švedi skupaj nazdravijo in zapojejo še "Helan Gar”, švedsko tradicionalno pivsko pesem, ob kateri ponudijo kos kruha, namočen z vodko, ki prijetno požgečka vaše brbončice po glavni jedi, švedski tradicionalni "pickled herring”. Po jedi se prileže sprostitev v savni, ob bazenu ali na plesišču ob razgretih ritmih in telesih s kakšnim dobrim koktajlom v roki.

•••


Priporočamo:


Elderflower Collins

Sestavine:
Absolut vodka
limonin sok
bezgov sirup
limeta
gazirana vodaSmashed Garden

Sestavine

Absolut vodka
mešanica temnega in svetlega piva
limona
koriander
sok pomaranče
Absolut Greyhound

Sestavine

Absolut vodka
2 cl limoninega soka
grenivkin sok
grenivkina lupina


Zadnje dodano

19.10.2020

Beefeater osvojil 18 mednarodnih nagrad

Preberi več

12.10.2020

Pernod Ricard predano uresničuje svoje cilje

Preberi več

6.10.2020

LILLET BLANC – prava izbira za vse priložnosti

Preberi več