Responsib’ALL Day 2019: Transformacija prestižnih pijač v unikatne ogrlice iz stekla

20.6.2019

Responsib’ALL Day 2019: Transformacija prestižnih pijač v unikatne ogrlice iz stekla

Nakit so zaposleni ustvarili s pomočjo Steklarne Hrastnik, za svoje delovanje pa ga bodo prodajali Ekologi brez meja.

Deveti Responsib’ALL Day, dan družbene odgovornosti v družbi Pernod Ricard, je sledil nedavno sprejeti strategiji trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti 2030, imenovani "Good Times from a Good Place”. Strategija se osredotoča na vse vidike poslovanja, od zrna do kozarca, in podpira cilje trajnostnega razvoja Združenih narodov. Štirje temelji: varovanje okolja, spoštovanje ljudi, krožna proizvodnja in odgovorno gostovanje, uresničujejo vizijo skupine Pernod Ricard "créateurs de convivialité” (slovensko ustvarjalci družabnosti) tudi z včerajšnjim Responsib’ALL dnevom, ki ga je izvedlo več kot 19.000 zaposlenih v 86 državah sveta.

Responsib’ALL Day, ki so ga prvič izvedli leta 2010, je posvečen trajnostnemu razvoju in družbeni odgovornosti. Vsako leto izberejo eno globalno temo, ki jo podružnice prilagodijo svojemu okolju in se za izvedbo projekta povežejo z lokalnimi partnerji. Družbena pripadnost je namreč delitev, in taka ideja delitve, s skupnostmi in celotnim svetovnim prebivalstvom, je globoko zakoreninjena v vrednotah skupine Pernod Ricard. To je priložnost za vse zaposlene, da pokažejo, da so gostoljubni gostitelji in hvaležni gostje, ki ustvarjajo skupno vrednost za vsakogar.

Letošnja tema je bila krožna transformacija, ki podpira 12. cilj trajnostnega razvoja Združenih narodov, in sicer odgovorno porabo in proizvodnjo, da bi to vnesli tudi v svoje poslovanje in zaposlene spodbudili k oblikovanju novih načinov uporabe, zmanjševanju odpadkov in uporabi krožnih vzorcev potrošnje.

Alexandre Ricard, predsednik uprave in izvršni direktor skupine Pernod Ricard je povedal: "Od leta 2010 je dan družbene odgovornosti postal eden najpomembnejših datumov za skupino Pernod Ricard in njenih 19.000 zaposlenih po vsem svetu. Kot izvirni "créateurs de convivialité" se zavedamo, da smo vsi odgovorni za izgradnjo boljšega sveta, ki bo ustvaril skupne vrednote za vsakogar. To je jasen cilj našega trajnostnega načrta za obdobje do leta 2030. Ponosni smo, da smo dosegli nekaj največjih izzivov, s katerimi se soočajo potrošniki in skupnosti.”

V Pernod Ricard Slovenija so se za letošnji projekt povezali z društvom Ekologi brez meja, okoljsko organizacijo, ki je morda najbolj znana kot pobudnik vseslovenske akcije Očistimo Slovenijo, vendar so kasneje ugotovili, da morajo pričeti na drugem koncu palice - pri preventivnih akcijah za preprečevanje nastajanja vseh vrst odpadkov. V kontekstu krožne transformacije so zaposleni Pernod Ricard Slovenija iz steklenic prestižnih blagovnih znamk, kot so Absolut, Chivas, Jameson, Ballantine’s, Havana Club in Beefeater, oblikovali 60 unikatnih ogrlic iz stekla, prepletenega z žico, in jih predali Ekologom brez meja. Ti bodo unikaten nakit prodajali v svoji spletni trgovini Zelenci, skupaj z izdelki, ki spodbujajo ponovno uporabo in preprečujejo nastajanje odpadkov, tako da bo ponovno uporabljeno steklo v obliki nakita lepo dopolnilo koncept trgovine manj je več. Zbrana sredstva bodo Ekologi brez meja namenili za delovanje društva, kar je pogoj, da sploh lahko izvajajo akcije ozaveščanja za preprečevanje nastajanja odpadkov.

Ker je razbito steklo preostro, da bi lahko iz njega izdelali nakit, se je na povabilo k sodelovanju odzvala Steklarna Hrastnik, dolgoletni poslovni partner Pernod Ricard Slovenija, s katerim si delijo vizijo trajnostnega razvoja. Za Responsib’ALL Day so v hrastniški steklarni zbrusili in obdelali kose steklenic Pernod Ricarda, njihova oblikovalka stekla Renata Kobale pa je zaposelnim na včerajšnji delavnici pomagala pri prepletanju unikatnih kosov stekla z žico v zanimive oblike ogrlic. Renata Kobale tudi sicer v hrastniškem podjetju oblikuje in izdeluje unikatni nakit ter modne dodatke iz odpadnega stekla.V drugem delu dneva so Ekologi brez meja izvedli še delavnico Dom brez odpadkov, na kateri so dali številne napotke in razkrili trike, kako se izogniti ustvarjanju odpadkov in pri tem še prihraniti, zaposleni Pernod Ricard Slovenija pa so iskali načine, kako lahko tudi v podjetju preprečujejo nastajanje odpadkov. Porabo papirja denimo lahko zmanjšajo z obojestranskim tiskanjem, vsi zaposleni imajo stekleničke za vodo, kavo kupujejo v zrnu in ne v kapsulah ipd.

"Da podjetje z 19.000 zaposlenimi za en dan prekine delo, je skoraj nepredstavljivo. Veseli smo, da se v skupini Pernod Ricard tako zavzemajo za trajnostni razvoj in da tudi zaposlenim omogočajo, da pobliže spoznamo in s tem tudi veliko bolj razumemo, zakaj je živeti trajnostno tako zelo pomembno,” je dejala Ana Pavlinec, direktorica Pernod Ricard Slovenija, in dodala, da je Responsib’ALL Day primer dobre prakse, ki bi ga lahko posnemale tudi druge multinacionalke. Že če bi vsak zaposleni v skupini Pernod Ricard prenesel dobre prakse med svoje Facebook prijatelje, ki jih imajo denimo v povprečju 250, bi namreč samo njihovi zaposleni lahko dosegli spremembe pri ravnanju z odpadki skoraj 5 milijonov ljudi.

Zadnje dodano

3.1.2022

Leto izjemnih priznanj za Marques de Casa Concha

Preberi več

20.12.2021

Srečno 2022!

Preberi več

16.12.2021

NOVO - Chivas Regal Mizunara

Preberi več