Spoznajte destilarno Strathisla

8.2.2021

Spoznajte destilarno Strathisla

Chivas Regal je več kot le pijača. Odlikuje ga specifičen postopek izdelave, ki od strokovnjakov zahteva natančnost in potrpežljivost pri proizvodnem procesu.

Edinstvenost destilarne

Strathisla (»the home of Chivas«) je najstarejša delujoča destilarna škotskega gorovja. Chivas Regal sestoji iz kombinacije sladnega in žitnega viskija. Izdelava viskija zahteva poseben proces, ki sledi korakom: pridelovanje in žetev, predelava in mešanje, fermentacija, destilacija in staranje.

Pridelovanje in žetev

Ugodni vremenski vplivi ter primerna geografska lega rastja omogočajo idealne okoliščine za uspevanje ječmena. Namakanju ječmenovih zrn sledi pretvorba škroba v sladkor. Ječmenov slad se v stanju mirovanja prenese v destilarno.

Predelava in mešanje

Predelavi v mlinu sledi dodajanje lokalno izvirske vode iz izvira Broomhill. Slednja je znana po svoji čistosti, saj je naravno filtrirana skozi granit. Voda je dodana v štirih fazah pod različnimi temperaturami.

Fermentacija

V fazi fermentacije se začnejo razvijati ikonični sadni okusi. Tradicija tiči v destilarni Strathisla, kjer se skozi lesene zabojnike preliva pivina. Les poskrbi za ustrezno fermentacijo ter zaščito pred sezonskimi nihanji zimskih in poletnih mesecev. Na koncu pivini dodamo še zadnjo sestavino – kvas in pustimo, da fermentira. Pivina se pretvori v drozo, sledi prva destilacija, kjer se drozge spremenijo v surovi alkohol, potem, ko se reuting ločita z deloma »glave« in »repa«.

Destilacija

Destilat, dobljen kot rezultat dvojne destilacije, vlijemo v hrastov sodček, kjer zori. Destilacijski del procesa izdelave viskija je povečan odstotek alkohola. Ko para prispe do kondenzatorja, se ohladi. Količina alkohola se zveča na 25 %. Proces se nato ponovi. Tekočina vsebuje med 65 in 70 % alkohola, staranega v sodih, dokler se ne razvijejo specifični okusi škotskega viskija Chivas Regal.

Staranje

Destilaciji sledi končni proces izdelave viskija – staranje. Ta zahteva veliko časa in posebne pozornosti. Po zakonu mora »škotski viski« skozi omenjeni proces staranja v posebnih hrastovih sodih za vsaj tri leta. Staranje viskijev Chivas poteka v sodih, ki tekom staranja določata njegov okus in karakter. To sta »American oak barrels«, kjer je shranjen bourbon, ter »European oak butts from Spain«, namenjen shranjevanju šerija. Slednji poskrbi za rdečkasto jantarjevo barvo ter bogat, sladek okus. Ameriški sod pa daje viskiju zlato barvo in kremast, vaniljev okus.

Chivas Regal 12 je najmlajši viski znamke Chivas, ki za staranje potrebuje vsaj 12 let.

Zadnje dodano

19.10.2021

NAGRADE! Havana Club dobil 12 medalj na jesenski degustaciji "The Spirits Business in The Drinks Business"

Preberi več

14.10.2021

Spoznajte Georgesa Hermanna Mumma

Preberi več

5.10.2021

Podjetje B: ohranjanje vinogradov in gozdov vinske hiše Viña y Concha Toro

Preberi več