The Glenlivet: Nadurra – Peated

16.1.2018

The Glenlivet: Nadurra – Peated

NADURRA - serija z kultnim statusom med največjimi ljubitelji viskija po vsem svetu.

Nädurra Peated navdih črpa iz zgodovinske tradicije izdelave viskijev The Glenlivet, kjer so za zorenje prvotno uporabljali ročno izdelane sode iz ameriškega hrasta, ki dajejo viskiju kremast kokosov okus. Toda ker ima Nadurra sodoben pogled na tradicionalni okus je izvor tega posebnega okusa pridobljen prav z posebnim postopkom zorenja viskija - brez filtracije.

Namesto da bi slad uporabili pred fermentacijo, ga dodajajo na koncu procesa - pri čemer se že pripravljeni izdelek prestavi v sode, kjer je prej počival alkoholno zelo bogat škotski "heavily peated” viski. Rezultat je precej presenetil - tak način staranja in zorenja ustvarja nežno in aromatično začimbno noto - povsem nov okus za The Glenlivet.

Vonj in okus:

Barva bledega zlata in svež ter živahen vonj! Zaznati je mogoče aromo vanilije in svežih zelenih jabolk, z dodatno cvetlično noto ter noto karamele, tropskega sadja (banane in ananasa), limone in subtilno noto dimljenosti.

Na nebu se pojavi čvrst, svež in okusen občutek. Kandirani citrusi in zeleno jabolko se odlično podajo k okusni karameli in vaniliji – kombinacija ki oblaži močan okus viskija. Mehek in nežna nota dimljenosti viskiju doda prijetno toplino in globino. Poudarjen je okus lesa (hrastom in cimetom) z subtilno noto ingverja.

Okus je dolgotrajen in ima lepo mešanico sladkih in slanih elementov. Vanilija in sadje, zlasti karamelizirani tropski sadeži se lepo občutijo.


Ta viski je tretja in zadnja različica iz serije The Glenlivet - Nàdurra. Nàdurra pomeni "naravno" v gaelskem jeziku, je serija viskijev namenjena prikazovanju "korenin Glenliveta". Prvotna različica Nädurre se je začela leta 2004 z vsako naslednjo izdajo pa jih je več verjelo, da serija postaja kultni status med največjimi ljubitelji viskija po vsem svetu.

Vpliv Pernoda Ricarda je postal očiten, ko je Glenlivet prvič sredi leta 2015 postal eden najbolje prodajanih viskijev na svetu. Je najbolj priljubljen enosladni viski v ZDA, kjer že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja ta trg predstavlja skoraj 50% celotne prodaje podjetja The Glenlivet.

"Nàdurra zajema strast glavnega in prvega destilaterja Georgea Smitha, ki nas še vedno navdihuje in daje moč, da ustvarjamo nove kompleksne arome za vse ljubitelje viskija, tako da njegov duh še dan danes ostaja živ.

Alan Winchester, Glavni Destilater v The Glenlivet.O destilarni Glenlivet

Destilarna Glenlivet se nahaja v regiji Speyside, blizu mesta Ballindalloch v slikovitem Livet Glenu, od koder tudi ime – The Glenlivet. Ustanovil jo je leta 1824 George Smith, katerega podpis še vedno ostaja na etiketah in embalaži. Glenlivet je trenutno ena največjih škotskih destilarn z letno proizvodnjo 10 milijonov litrov in je trenutno v lasti Pernoda Ricarda.


Zadnje dodano

3.1.2022

Leto izjemnih priznanj za Marques de Casa Concha

Preberi več

20.12.2021

Srečno 2022!

Preberi več

16.12.2021

NOVO - Chivas Regal Mizunara

Preberi več