5 mitov o vinu, ki jih je treba takoj odpraviti

12.5.2022

5 mitov o vinu, ki jih je treba takoj odpraviti

Vsi smo že slišali za tako imenovana mite o vinu, ampak ali so resnična? Predstavljamo vam 5 mitov o vinu, ki jih je treba takoj odpraviti.

Težja kot je steklenica, boljše je vino

To je eden izmed najpomembnejših mitov, ki jih je treba odpraviti. "Vino je boljše, čim težja je steklenica". Teža steklenice ne določa kakovosti tekočine v njej!

Rdeče vino s staranjem postane bolj polnega okusa

To ni povsem pravilno, saj se vsa rdeča vina (in zlasti bela) sčasoma ne izboljšajo. Vse je odvisno od tega, kako so bila narejena in ali so bila namenjena staranju. Pravzaprav je večina pridelanih vin narejenih tako, da jih je treba popiti v naslednjih petih letih, na primer Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2019 ali Marques de Casa Concha Pinot Noir 2019. Tako, da dolgotrajno čakanje ni zagotovilo, da bo vino spektakularno.

Vina z navojnim pokrovčkom so slabše kakovosti

Tretji mit je malenkost povezan z romantičnostjo, ki je prisotna ob odpiranju steklenice. Še vedno veliko ljudi meni, da je vino z vijačnim zamaškom slabše od vina s pluto ali da je ta sistem zapiranja manj učinkovit kot pluta. Zadeva je ravno obratna, ker vijačni zamašek lahko veliko bolje zaščiti vino kot pluta, poleg tega pa preprečuje težave, kot so zlom plute in prisotnost glive (TCA), ki povzroča tako imenovano "zamaščeno vino", zaradi česar pridobi vino slab vonj.

Vedno povohajte zamašek

Resnica je, da vonj plutovine ne pove ničesar o vinu, razen če je plutovina okužena z glivico. Če je obarvana samo na delu, ki se dotika vina, to pomeni, da je pluta izpolnila svojo funkcijo. Če pa se je vino skozi pluto povzpelo na površje, je verjetno okvarjena in to lahko vpliva na kakovost vina.

Rdeče vino ima več alkohola kot belo vino

Če vino pijemo hladno, se opazno zmanjša občutek alkohola. Vendar to še ne pomeni, da ima vino nizko vsebnost alkohola. To se zgodi zlasti pri belih vinih, zato velja prepričanje, da so rdeča vina bolj alkoholna. Marques de Casa Concha Chardonnay 2019 (belo vino) ima na primer 14,2-odstotno vsebnost alkohola, Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2019 (rdeče vino) ima pa 13,5 % alkohola. Kot vidite, je to še en mit, ki ga je potrebno opustiti.MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več