5 zanimivosti, ki jih niste vedeli o merlotu

17.10.2022

5 zanimivosti, ki jih niste vedeli o merlotu

Pribljižuje se 7. november, mednarodni dan merlota. Zato vas vabimo, da nazdravite s to žametno in elegantno rdečo sorto grozdja, mi pa vam o njej povemo pet zanimivosti.

1. SESTRSKA SORTA CABERNET SAUVIGNONA

Cabernet Sauvignon je rezultat križanja sort Cabernet Franc in Sauvignon Blanc, Merlot pa je rezultat križanja sort Cabernet Franc in Magdeleine Noire des Chanterents. Zato pravijo, da sta obe rdeči sorti grozdja sestri.

Zaradi njune podobnosti se pogosto mešata v nekaterih najboljših mešanicah, v katerih Merlot vedno zagotavlja svojo značilno žametno teksturo in pomaga ublažiti taninsko strukturo Caberneta. Kot Gravas Cabernet Sauvignon, odličen Cabernet Sauvignon z D.O Puente Alto, katerega mešanica vsebuje 4 % Merlota, kar daje vino velike intenzivnosti, globine v okusu in fine strukture žametnih taninov.

2. NJEGOVO IME SPOMINJA NA MAJHNO ČRNO PTICO

Ste vedeli, da beseda Merlot izhaja iz bordojskega narečja "petit oiseau noir" ali "mala črna ptica" - v španščini "mirlo"? "Petit oiseau noir" so majhne ptice z intenzivnim črnim in modrim perjem, ki pogosto sedijo na jagodah Merlota, saj obožujejo sladkost grozdja. Zato so to sorto poimenovali Merlot Noir.

To pa tudi zaradi podobnosti barve njenega perja z modro-črnimi jagodami, ki v primeru Marqués de Casa Concha Merlot dajejo vinu svetlo, temno in globoko rdečo barvo z nežnimi notami ribeza, začimb, gozdnih sadežev in rdeče slive.

3. NAJDEMO GA V ENEM NAJDRAŽJIH VIN NA SVETU

Če je Merlot pravilno pridelan in vinificiran, lahko iz njega nastane eno najboljših vin na svetu. Takšen je primer vina Petrus, ki je skoraj 100-odstotno izdelano iz Merlota v vinorodni deželi Pomerol v Bordeauxu.

Chateau Petrus ima le 11,4 hektarja, na katerih raste predvsem Merlot, v vino pa je dodan tudi majhen odstotek cabernet franka. Verjeli ali ne, steklenica Chateau Petrus lahko stane tudi do 5.000 dolarjev. To je najdražje vino v Bordeauxu.

4. DRUGA NAJBOLJ RAZŠIRJENA SORTA GROZDJA NA SVETU

Po zadnjem poročilu Mednarodne organizacije za vinsko trto in vino (OIV) o razširjenosti sort vinske trte po svetu je Merlot z 266.000 hektarji druga najpogosteje zasajena sorta.

5. NJEGOVI TANINI SO ŽAMETNI

Ena glavnih značilnosti Merlota, če ne celo najpomembnejša, so žametni tanini. Ti tanini mehčajo mesnatost in bogastvo, ki ga ta vinska trta daje, zato se vino zaradi svoje nizke trpkosti zelo dobro pije.

Casillero del Diablo Merlot, srednje polnega telesa, s prijaznimi tanini, ovojno teksturo in dolgim, prijetnim zaključkom, je odličen primer tega, kar lahko ponudi ta sorta. Vsekakor elegantno vino. Ste ga že poskusili?

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več