Ali je vino združljivo z zdravim življenjskim slogom?

20.4.2022

Ali je vino združljivo z zdravim življenjskim slogom?

Skrb za telesno in duševno zdravje je trend, ki je vse močnejši, trg pa se je na te navade znal odzvati. Ponudba zdravih izdelkov je vse bolj izpopolnjena. Toda ali je vino združljivo z zdravim življenjskim slogom?

Vino je najstarejše človeško zdravilo, ki se kot tako uporablja že več kot 5000 let. Tako je razloženo v knjigi Zgodovina vina kot zdravila, kjer pripovedujejo, kako so vinski pismouki, zdravniki, ki so opisovali njegovo uporabo pred tisočletji, dokumentirali njegove vrline in zagotavljali, da je vino, če ga uživamo zmerno, "naše najmočnejše preventivno zdravilo".

V preteklih stoletjih, ko je bila smrt zaradi okužb zelo pogosta, so vino uporabljali kot antiseptik. Zdaj pa je v številnih dokumentih navedeno, da vino zaradi svojih antioksidativnih lastnosti (zlasti rdeča vina) in sposobnosti preprečevanja telesu škodljivih produktov, kot so prosti radikali, preprečuje bolezni srca in ožilja ter degenerativne bolezni, kot je rak.

To bi posledično podaljšalo pričakovano življenjsko dobo. Poleg tega, da zmanjšuje raven stresa, saj mimogrede deluje sproščujoče.

V zadnjih letih pa vino ni nehalo pritegovati pozornosti. Ste že kdaj slišali za francoski paradoks?

Ta teorija se je pojavila pri francoskih znanstvenikih v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja in temelji na dejstvu, da je v večini držav prehrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob neposredno povezana z več smrtnimi primeri zaradi bolezni srca.

Toda Francozi imajo kljub temu, da so veliki porabniki nasičenih maščob, kot sta maslo in sir, nizko pojavnost bolezni srca in ožilja. Odgovor na ta paradoks je bil: tradicija rednega pitja vina.

Zagotovo ste že slišali za sredozemsko dieto, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) priporoča kot zdravo in ki vključuje obilno uživanje zelenjave, sadja, oreščkov, semen, stročnic, oljčnega olja, rib, majhno uživanje rdečega mesa ter zmerno uživanje mlečnih izdelkov in vina.

To bi ob telesni vadbi in družabnem dejavniku vina pripomoglo tudi k duševnemu zdravju, saj bi nam nudilo trenutke sprostitve in užitka. Znanstvene študije tudi potrjujejo, da vrsta naravnega grozdnega fenola, imenovana resveratrol, deluje protivnetno in zmanjšuje oksidativni stres.

Ta sestavina je med drugim povezana s pozitivnim učinkom na depresijo in tesnobo.

Čeprav ta zapis ni poziv tistim, ki ne uživajo vina, naj to začnejo početi, pa je namen sporočiti, da je zmerno uživanje tistih, ki uživajo v kozarcu rdečega vina, kot sta Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2019 ali Gran Reserva Carmenere 2019, z visoko vsebnostjo fenolnih antioksidantov, kot je resveratrol, popolnoma združljivo z zdravimi življenjskimi navadami.

Dobra prehrana, vsakodnevna telesna vadba, pitje zadostne količine vode in spanje vsaj 8 ur na dan so preprosti načini, kako poskrbeti za svoje telo, um in duha.

Tudi hranjenje duše z dejavnostmi, zaradi katerih uživamo tukaj in zdaj, kot sta joga ali meditacija, nam lahko omogoči nove perspektive za nadaljnji razvoj uživanja v življenju.

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več