Kako združiti vino z burgerji?

16.6.2022

Kako združiti vino z burgerji?

Ta popularna severnoameriška kuhinja je bolj prisotna kot kdaj koli prej in se nenehno spreminja. O njenem izvoru obstajajo različne teorije. Nedvomno pa ime izvira iz Hamburga, nemškega pristanišča, ki je bilo pomembno povezano z Združenimi državami Amerike, kjer je ta recept postal tako priljubljen.

Govorimo o kosu iz mletega mesa, ki se postreže med dvema okroglima bombetkama z različnimi prilogami. Tistega, ki se v sodobni različici in pod vplivom hitre prehrane zdaj običajno postreže s slanim krompirčkom in omakami, kot so kečap, gorčica in majoneza. Zaradi visoke vsebnosti maščob, pa tudi zato, ker se vino in meso odlično dopolnjujeta, vam predstavljamo naslednje kombinacije.

Klasični Goveji Burger

Klasični goveji burger, postrežen med dvema puhastima bombetkama, s solato, paradižnikom, čebulo in z neko omako. Vedno se dobro poda k rdečemu vinu, ki poudari okuse žemlje in govedine. Še posebej, če je meso pečeno na žaru, saj potrebuje taninsko strukturo, ki ga podpira in pomaga uravnotežiti maščobo.

Še bolje je, če je vino starano v hrastu, da vsakemu grižljaju doda začimbne in dimne note. Pomislite na vina, kot sta Marques de Casa Concha Merlot 2017 in Casillero del Diablo Malbec 2019. Zelo dobro se obnesejo tudi bolj sočne sorte, kot je Grenache.

Cheeseburger


Ko klasičnemu burgerju dodamo kisle kumarice in sir, bo mešanica okusov postala nekoliko bolj ostra in kremasta. Če se odločimo za čedar, bo potrebno veliko bolj sočno vino z živahno kislino, kot je Marques de Casa Concha Pinot Noir.

Za bolj lepljiv sir pa bo vino z več tanini, kot je Marques de Casa Concha Cabernet Sauvignon 2018, pomagalo očistiti brbončice, da boste lahko nemoteno uživali v vsakem grižljaju.

Burger s slanino

Še ena klasična in priljubljena jed je burger z dimljeno slanino. Kot pove že njeno ime, daje mesu vonj po dimu, hkrati pa tudi veliko soli ter večjo teksturo in intenzivnost okusa.

Za to mešanico predlagamo, da izberete vino s podobnimi značilnostmi kot burger, torej z notami črnega sadja, češenj in zelišč, mesnimi aromami in drobnozrnatimi tanini, kot v primeru vina Marques de Casa Concha Syrah 2018.

Burger iz belega mesa

Pri belem mesu, kot je piščanec, puran ali riba, ki imajo zelo malo maščobe, se morate odločiti za nekoliko lažja vina, vendar pri tem ne smete pozabiti na kislost. Še bolje je, če gre za vino, fermentirano v sodih, kot je Marques de Casa Concha Chardonnay 2019 (fermentirano v hrastovih sodih od 12 do 15 dni), saj bo to vinu dodalo kompleksnost z dolgim in živahnim zaključkom. Idealno se poda na primer k burgerju z ocvrtim piščancem.

Če želite preobrat, bo rožnato vino, kot je Casillero del Diablo Rosé 2020, narejeno iz sorte Syrah, imelo nekoliko več strukture in se bo ujemalo z burgerji z lososom ali tuno.

Gobji Burger

Ena izmed najbolj priljubljenih vegetarijanskih različic je zaradi strukture, podobne mesu, in dejavnika umami uporaba gob. Ta kremasta mešanica, dušena z veliko črnega popra, pogosto skupaj s karamelizirano čebulo in topljenim sirom, je tako okusna, kot se sliši.

Rdeče vino z mehkimi tanini, zemeljskimi in začimbnimi notami, kot je Casillero del Diablo Pinot Noir 2019, s svojo svežo kislostjo, mehkimi tanini in odličnim ravnovesjem, je odlična kombinacija za ta burger.

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več