Dekantiranje vina - Zakaj in kako?

2.8.2022

Dekantiranje vina - Zakaj in kako?

Dekantiranje vina ni nič drugega kot prenos vina iz steklenice v drugo širšo posodo.

Cilj je, da vino pride v stik s kisikom in se po potrebi loči od trdnih usedlin, ki so se morda razvile v steklenici.

Vendar je res, da vseh vin ni treba dekantirati. Pri mladih belih ali rdečih vinih je bolj verjetno, da tega ne bodo potrebovala, saj se v rdečih vinih sčasoma razvijejo usedline. Poleg tega mlada vina niso tako kompleksna, da bi potrebovala "pomoč" zraka, da se izrazijo, čeprav so lahko bolj taninska, vendar jih le malo zavrtite v kozarcu in to je vse. Čeprav nekateri trdijo, da ta predmet koristi vsem vinom. V vsakem primeru pa gre za dobra in starejša vina, ki običajno gredo skozi dekanter, preden pridejo do kozarca, kot je izjemen Carmenère Carmín de Peumo 2018.

Za čiščenje usedlin

V rdečih vinih se z leti lahko pojavijo trdne usedline. To je povsem normalen proces, ki ne povzroča nobene škode vinu, niti ne pomeni, da je vino v slabem stanju. Je posledica oksidacijskih ali redukcijskih procesov, ki potekajo v nekaterih vinih kot trdni delci, ki se oborijo na dnu steklenice, ali tudi majhni kristali, ki nastanejo po združitvi molekul sladkorja v vinu. Če jih pijemo, so lahko nekoliko grenki, trpki ali neprijetni na okusu. Poleg tega pa mimogrede estetsko "vplivajo" na vino ... Mnogi ljudje preprosto ne marajo videti teh ostankov v svojem kozarcu.

To naj bi bil glavni razlog za nastanek dekanterja v času alkimije. Vendar pa je sodobna enologija izumila metode čiščenja vina, zaradi katerih je uporaba dekanterja za čiščenje usedlin praktično redkost.

Za dodajanje kisika v vino

Drugi in pomemben razlog za uporabo dekanterja je zračenje vina. Nekateri trdijo, da dlje ko je vino v stiku s kisikom, bolj razpršene so njegove arome in okusi. Vendar pa obstajajo primeri, ko ob odprtju steklenice najdemo neprijetne arome, ki niso nič drugega kot "redukcijske arome", ki nastanejo, ko je vino dolgo shranjeno v steklenici ali v preveč hermetičnih pogojih.

V tem primeru ima dekanter bistveno vlogo: pomaga vinu, da pride v stik z zrakom, kar omogoča prezračevanje vonjav in tako pride do izraza prava vinska aroma. To dejanje je še posebej priporočljivo za sorte grozdja, kot je Syrah, na primer Marqués de Casa Concha Syrah, da bi bolje ocenili njegove kompleksne arome češenj, borovnic in sladkega korena.

Poleg tega pomaga bolj drznim vinom, ki so bila dolgo skladiščena, da sprostijo svoje arome, mladim rdečim vinom pa pomaga uravnovesiti kislost in tanine, saj se ob sproščanju plinov, kot je CO2, vino počuti manj taninsko.

Kako to narediti?

Pri dekantiranju vina vzemite steklenico in jo postavite navpično na mizo, najbolje dan prej. Nato odstranite folijo, ne da bi jo preveč premikali, in jo odmašite. Na osvetljenem mestu vino počasi prelijte v dekanter in ga ustavite, ko na vratu steklenice opazite usedlino. Počakajte nekaj minut in že si lahko natočite vino.

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več