9.3.2017

DOŽIVITE DAN SVETEGA PATRIKA, KOT SE SPODOBI – V DUBLINU

Dan svetega Patrika je največji irski praznik in morda tudi največji
nacionalni praznik na splošno. Zavoljo številnih irskih izseljencev, ki
so skozi stoletja zapuščali revno Irsko in se podajali v lov za boljšim
življenjem, ga danes praznujejo po celem svetu.


Dandanes tako 17. marec kot Dan svetega Patrika, zaščitnika Irske, prepoznajo ljudje tudi pri nas, med njimi ste verjetno tudi vi.

Kot pravi ljubitelji irskih pijač ste se že zagotovo kdaj v marcu znašli na zabavi, ki časti irski praznik. V vsakem mestu na svetu se najde vsaj kak Irec, kar je popolnoma dovolj za organizacijo dobrega spomladanskega žura. O tem pričajo številne zabave, ki se v počastitev svetega Patrika odvijajo v največjih svetovnih metropolah. Sploh prvo skupno javno praznovanje s parado se je odvilo leta 1776 v New Yorku. Prav tam še do danes prirejajo največje irske parade, v katerih nastopi okrog 150 tisoč ljudi, dodatna dva milijona pa si jih ogleda.

Najbolj pristno pa je seveda doživetje Dneva svetega Patrika (po irsko Lá Fhéile Pádraig) na Irskem, v prestolnici Dublinu. Danes gre za proslavo irske dežele in kulture, vendar so njegove korenine nedvomno verske. Vežejo se namreč na zgodovinsko osebnost, svetnika Patrika, ki je živel v petem stoletju našega štetja in kot krščanski misijonar širil na Irskem krščansko vero. Od tod tudi Patrikov zaščitni znak – triperesna deteljica. Z njeno pomočjo je misijonar Patrik razlagal bistvo Svete Trojice.

Zanimivo je, da ta dan skupaj praznujejo tako rimski katoliki, pravoslavci, luteranci in seveda anglikanci, za praznovanjem pa posebej stoji irska veja anglikanske cerkve. Tudi zato je za vsakega pravega Irca obvezni del praznovanja obisk cerkve, za kar je v Dublinu najbolj primerna katedrala Sv. Patrika. Bistveno večji del proslav se dogaja na prostem in irska prestolnica se za šest dni, kolikor traja festival, posvečen svetniku, spremeni v veliko zabavišče, kjer kar mrgoli dogodkov – koncertov, predstav, delavnic ali raznolikih sprevodov, od tradicionalnih parad do povork starinskih vozil. Ulice Dublina zapolnijo stojnice z lokalnimi izdelki, hrano in pijačo, dobre volje tako ne zmanjka. Za to poskrbijo že sami prebivalci mesta, ki bi lahko za pristnost in veselje dobili diplomo.Ker je Dan svetega Patrika dandanes predvsem kulturni praznik, so odprte vse javne kulturne ustanove, muzeji in zgodovinski spomeniki. Če jih boste želeli obiskati brezplačno, se udeležite zabavne igre "Dennyjev lov za zakladom”. Ta vam zagotovi prost obisk večine znamenitosti Dublina, povrhu pa si prislužite še brezplačen zajtrk, kar vam bo brez dvoma prišlo prav naslednje jutro po proslavah.

Proslave svoj vrhunec doživijo v nedeljo (letos predvidoma 19. marca), ko se preko glavnih ulic in trgov sprehodi tradicionalna parada z več deset tisoči udeležencev, ki jo spremlja tudi do pol milijona obiskovalcev. In prav vsak od njih nosi vsaj en kos oblačil v zeleni barvi ali se našemi v zelenega bradatega škrata, ki predstavlja še enega od simbolov Irske.

Doživetje seveda ne bi bilo popolno brez prave irske pijače, med katerimi je na najvišjih mestih Jameson. Privoščite si ga lahko povsod in na kateri koli način, čistega, na ledu ali v katerem izmed številnih koktajlov. Če pa si zaželite doživeti Jamesona, kot se spodobi, potem vas bo pot vodila v četrt ozkih in ukrivljenih uličic, polnih prvovrstnih irskih lokalov, imenovano Temple bar. Lahko izberete katerega koli, a če ste že tu, zavijte v tistega, ki edini nosi ime celega območja – Temple bar. Tukaj boste poleg izvirne točilnice pri proizvodnji v Middletonu našli najboljšega Jamesona. K doživetju pijače bo prispevala edinstvena atmosfera lokacije in pregovorna duhovitost osebja. Verjemite, dolgčas vam ne bo! Slainte!


MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več