Kako izbrati peneče vino?

11.1.2023

Kako izbrati peneče vino?

Če ne veste, kako izbrati peneče vino za naslednje praznovanje, vam predstavljamo različne razvrstitve glede na raven sladkorja.

Na splošno morate vedeti, da vinarji penečim vinom dodajajo "Liqueur d'expedition" - visoko koncentrirano mešanico vina in sladkorja -, ki narekuje stopnjo sladkosti in ime vina.

BRUT NATURE

Ta peneča vina imajo manj kot 3 grame sladkorja na liter vina. To je najbolj suh slog penečega vina in ne vsebuje likerja d'expedition. Vsebuje le preostali sladkor iz vina, ki je skoraj neopazen. Zato so to zelo sveža, čista in neposredna vina z ostro kislino. Zelo dobro se obnesejo v kombinaciji z zelo preprostimi ribjimi recepti ali školjkami, kot so ostrige.

EXTRA BRUT

Ta vina lahko vsebujejo do 6 gramov sladkorja na liter vina. Njihova sladkost je precej blaga, zato so odlična suha vina in vina iz agrumov za spodbujanje apetita ali spremljavo obroka, ki temelji na različnih slanih predjedeh ali prigrizkih.

DEMI SEC

Sladkost penečih vin Demi Sec, ki vsebujejo od 21 do 50 gramov sladkorja na liter, je precej opazna. Odvisno od sorte lahko njena kislost uravnovesi sladkor na okusu. Zato so to precej vsestranska vina, ko jih ponudimo na mizi, saj se dobro ujemajo tako s sladicami kot s slanimi jedmi.

DOUX

Za ljubitelje sladkih vin je to odlično peneče vino zaradi visoke koncentracije sladkorja, ki presega 50 gramov na liter. Ta vina se še posebej dobro podajo k sladicam.

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

24.5.2023

Druženje, žar in osvežilne pijače v pločevinkah

Preberi več

4.4.2023

NAGRADNA IGRA: Kviz o odgovornem pitju

Preberi več

4.4.2023

Paradižnikova omaka za testenine z vodko

Preberi več