Kako kombinirati sir in vino?

19.1.2023

Kako kombinirati sir in vino?

Vino in sir je verjetno ena najboljših kombinacij. Zakaj? Kaj je v siru takega, da je najboljši prijatelj vina?

Vino in sir je verjetno ena najboljših kombinacij. Zakaj? Kaj je v siru takega, da je najboljši prijatelj vina? Glede na študijo, ki jo je izvedel francoski Center za okus in vedenje hrane in je bila objavljena v reviji Journal of Food Science, sir nima negativnega vpliva na vino in lahko celo izboljša njegov okus.

GRUYERE & CHARDONNAY

Za razmeroma mehke sire, ki jih odlikuje intenzivna aroma lešnikov in masla, kot je nežen siri Gruyère, so odlična izbira lahka rdeča vina, kot je Amelia Pinot Noir. Suha in sadna bela vina z nekaj staranja, kot je Amelia Chardonnay, so prav tako odlično dopolnilo.

GOUDA & MALBEC

Čeprav je za sir gouda značilna gosta tekstura, je njegov okus precej blag, s pridihom oreščkov in pikantno noto. Zaradi polzrelega značaja se ta sir odlično ujema z rdečimi vini s prisotnostjo hrasta, kot je Terrunyo Malbec. To vino, uravnoteženo s hrastom, ima sladek vstop in dolgotrajne tanine, ki se odlično ujemajo s polnimi usti goude.

ROQUEFORT & LATE HARVEST

Obstaja pravilo, ki pravi, da bolj ko je vino sladko, bolj smrdi sir. Zato vam predlagamo, da močni roquefort, slanega okusa in mehke, drobljive strukture, postrežete s Concha y Toro Late Harvest. To vino je nežno sadno, odlikuje ga kompleksen vonj z notami papaje, ki se mešajo z značilnimi notami medu.

KOZJI SIR & SAUVIGNON BLANC

Za kozji sir je na splošno značilna izrazita kislost in mazljiva, gosta tekstura, vendar na severu Čila obstajajo andski siri, ki po zorenju dobijo čvrsto teksturo in blažji okus. V obeh primerih jih zelo dobro dopolnjujejo suha bela vina, kot je Terrunyo Sauvignon Blanc, ki s svojo nežno svežino, mineralnostjo in hrustljavo kislostjo dopolnjujejo ta edinstveni sir.

BRIE & PENINA

Za izjemno kremaste sire, kot je Brie, za katerega sta značilna maslen okus in aroma, ki spominja na gobe, potrebujete vino, ki je sposobno razgraditi maščobo. Za osvežitev okusa se priporočajo hrustljava ali peneča bela vina, kot je Subercaseaux Grande Cuvée.

RICCOTA & PINO GRIGIO

Ricotta je idealna za namaze in mešanje z zelišči, saj je eden najmehkejših, najslajših in najbolj kremastih sirov. Zaradi močnega mlečnega okusa se najbolje ujema z mladimi, sadnimi belimi vini, kot je Casillero del Diablo Pinot Grigio.

FETA & RIZLING

Kremni sir grškega porekla iz ovčjega mleka, vložen v slanico, odlikujejo svežina, kislost in visoka vsebnost soli. Priporočamo, da ga spremljate z mladimi belimi vini in upamo, da z določeno stopnjo sladkosti, kot sta Gewürztraminer ali Riesling. Odlična alternativa je tudi Casillero del Diablo Viognier.

MANCHEGO & CABERNET SAUVIGNON

Ta sir, narejen iz ovčjega mleka in zorjen najmanj 30 dni, je treba kombinirati s polnim belim ali rdečim vinom s svilnatimi tanini in gladko teksturo. Gran Reserva Cabernet Sauvignon je odlična izbira.

PARMESAN & MERLOT

Ta sir je zaradi svoje vsestranskosti primeren za vse jedi. Zaradi slanega okusa z notami trave in lešnikov zahteva hrustljavo in polno belo vino, kot je Chardonnay, ali rdeče vino z določenim staranjem, bogato kislino in mehkimi tanini, kot je Marques de Casa Concha Merlot.

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več