Kompleksnost v vinu

28.12.2022

Kompleksnost v vinu

Z enostavnimi besedami lahko rečemo, da je vino kompleksno, če ima več plasti arom in okusov.

Z enostavnimi besedami lahko rečemo, da je vino kompleksno, če ima več plasti arom in okusov. Z drugimi besedami, če se vsakič, ko dvignemo nos ob kozarec, se pojavijo nove in nove arome.

Tehnično gledano je vino kompleksno, če lahko zaznamo primarne, sekundarne in terciarne arome, ki so zelo raznolike in dobro opredeljene ter lahko podajo informacije o procesu pridelave in staranja vina.

Primarne arome so tiste, ki izvirajo iz grozdja in vinograda; sekundarne so povezane z njegovo pripravo, torej fermentacijo, delom z drožmi ali batonnage; terciarne pa s hrastom in staranjem v steklenici. Tako lahko v kompleksnem vinu najdemo različne arome sadja, cvetja, začimb in lesa.

KAKO PREPOZNATI KOMPLEKSNO VINO

Kot smo pojasnili, se lahko kompleksna vina med steklenico in skodelico spremenijo v nekaj sekundah. Običajno se primarne arome sadja hitro razvijejo v terciarne arome vanilije, ki jih zagotavlja hrast, nato pa prinesejo sekundarne arome vijolic. Zato je bolj verjetno, da bodo izurjeni nosovi prepoznali in uživali v takšni izkušnji, kar pa ne pomeni, da je ne bo prepoznal začetnik. Lahko pa je to zmedeno, saj kompleksna vina nenehno presenečajo in pri tistih, ki jih pijejo, sprožajo različne občutke. To so vina, ki nikoli ne postanejo dolgočasna! Za njihovo prepoznavanje pa je potrebna praksa.

Na splošno se kompleksnost povezuje tudi z robustnimi, močnimi in teksturiranimi vini. Predvsem pa z uravnoteženimi vini, v katerih kislost, sladkor in tanini ne tekmujejo med seboj. Kompleksna vina so zaokrožena, široka v ustih, saj aktivirajo vse naše brbončice za prepoznavanje celotnega spektra okusov. Kompleksno vino se čuti v ustih.

Kaj daje vinu kompleksnost

Aromatska kompleksnost je nekaj, kar se običajno razvije sčasoma. Običajno so najbolj kompleksna vina tista, ki so bila precej starana v hrastu. Tako je tudi pri enem najboljših carmenèrov v Čilu, Carmín de Peumo, katerega 15-mesečno staranje v hrastovih sodih vpliva na njegovo kompleksnost in značilne nianse terroirja, ki jih prinaša Peumo. Pri belih vinih, kot je Amelia Chardonnay, katerih staranje v hrastovih sodih traja 12 mesecev, pa se razlikujejo večplastne arome belega cvetja in hrušk ter mineralne in prevladujoče granitne note. V tem primeru mu kompleksnost dajeta tudi izjemen terroir in fermentacija v sodih.

Dodaten dejavnik za kompleksnost vina je lahko tudi mešanica letnikov v isti steklenici. Glede na to, da so podnebne značilnosti vsako leto drugačne, lahko vinar ta dejavnik uporabi v svoj prid in z mešanjem različnih okusov ustvari kompleksnejše vino. To se na primer dogaja pri nekaterih penečih vinih.

Kompleksnost je skoraj nemogoče najti v preprostih vinih, zato, če želite poskusiti kompleksne in zanimive steklenice, poskusite Gravas Syrah ali Marques de Casa Concha Cabernet Sauvignon.

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več