Ta veseli dan ali sveti Patrik je pred vrati

1.3.2019

Ta veseli dan ali sveti Patrik je pred vrati

Prišel je marec, z njim pa prihaja tudi eden najbolj zanimivih (irskih) praznikov - dan svetega Patrika.

Praznike imamo vsi radi. Boljši so od obletnic, ker nikogar ne postarajo, nobenemu se ni treba vznemirjati zaradi daril ali priprave zabave za povabljene goste. Praznik pač enostavno praznujemo. Brez posebnih priprav, daril in velikih besed vsi enako uživamo v trenutkih druženja s prijatelji in častimo veselje do življenja.

Tak sproščen in popolnoma neobremenjen način praznovanja je tipičen za irski narodni praznik, dan svetega Patrika. Ljubiteljem irskega viskija verjetno ni treba razlagati, kaj ta dan pomeni. A nič ne škodi, če ponovimo osnovna dejstva.

Kdo je bil Patrik?

Svetega Patrika častijo na Irskem kot svojega zavetnika uradno od 17. stoletja dalje, vendar je bil priljubljen že dolgo prej. Kot mož dejanj, avanturist, a hkrati načelen in veren človek je zanimal številne srednjeveške pisce, ki so navdih za svoje zgodbe črpali tudi iz Patrikovih osebnih zapisov. Živel je v divjem petem stoletju, ko so po razpadu Rimskega cesarstva Evropo pestili premiki različnih ljudstev in konflikti med poganskimi verami in krščanstvom.

Patrik, takrat še ne sveti, je bil sam pogosto v nevarnosti. Nekaj let je celo preživel v ujetništvu normanskih piratov, od koder se je sam osvobodil in zbežal na Irsko. Tam je že bil krščen in globoko prepričan, da krščanska vera lahko pomaga združiti razdrobljene irske klane. V svojih prizadevanjih pri širjenju krščanstva je bil zelo uspešen, zato so ga v osmem stoletju razglasili za svetnika. Za god mu je pripadel dan njegove smrti, 17. marec, ki je posledično tudi irski narodni praznik.

Zakaj sv. Patrika častijo z zeleno barvo?

Ker rdeča pomeni »stop« … Ne, razlogi so seveda drugačni in jih je več. Zgodovinski viri navajajo, da je Patrik razlagal krščansko božjo troedinost, Sveto Trojico, s pomočjo zelene triperesne detelje. Poleg tega je na slikah, ki ilustrirajo njegova dejanja, Patrik vedno odet v zelena oblačila. Oboje je verjetno bilo navdih, da je zmagovalna irska katoliška konfederacija zeleno barvo uporabila kot podlago za zlato harfo na svoji zastavi. Od takrat je zelena narodna barva Ircev in Irske. Vsekakor pa so Irci od vekomaj imenovali svoj otok zelen, saj se tak kaže ob pogledu z morja.

Zelen praznik – znanilec pomladi?

Če ste prebrali zgornje besedilo, vam je jasno, da praznovanje dneva svetega Patrika nima s pomladjo nič skupnega. Irska narava je zelena več ali manj celo leto, pri nas pa marca vse pogosteje poteka glavna zimska sezona.

Praznik irskih izseljencev

Če pa si želite žura s pompom in veličastnim dogajanjem, bo najbolje, da se odpravite v mesta zunaj Irske, kjer živi veliko pripadnikov irske skupnosti. Prav izseljenci in njihovo domotožje so najbolj zaslužni za širjenje dobrega imena praznika Lá Fhéile Pádraig po svetu. Zato ne preseneča, da se prvo množično praznovanje z dolgim sprevodom ni odvilo v Dublinu, ampak leta 1776 v New Yorku. Po veselih praznovanjih tradicionalno slovijo tudi Boston in druga ameriška mesta s številčno irsko skupnostjo. Dublinu po drugi strani mnogi očitajo, da je dan svetega Patrika izkoristil samo kot atrakcijo za turiste, ki ji manjka pristnosti. A mi smo prepričani, da ima praznovanje irskega nacionalnega praznika v irskem glavnem mestu svoj neponovljiv čar. Sploh če mu lahko posvetite cel vikend, za kar je letos odlična priložnost, in si rezervirate še čas za obisk Jamesonove destilarne.

Slavimo pogum in čast

Dan svetega Patrika dandanes praznujejo ljudje na vseh koncih sveta, tudi pri nas. Do zavetnika Irske seveda nimamo enakega odnosa kot prebivalci zelenega otoka, a tudi mi lahko v dobri družbi nazdravimo spominu na pogumnega in častnega moža, ki je brez strahu uresničeval svoje zamisli v dobro drugih. In najbolje, da mu nazdravimo z izvirno irsko pijačo, ki ima geslo Sine Metu (brez strahu) v svojem znaku – z Jamesonom.

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več