Vino in oljčno olje

10.10.2022

Vino in oljčno olje

V kulinariki sta oljčno olje in vino nepogrešljiva elementa v kuhinji.

V mnogih krajih, zlasti tam, kjer se prehranjujejo po znameniti mediteranski dieti, sta oljčno olje in vino temeljna stebra obroka.

Vendar imata oljčno olje in vino poleg svoje vloge v kulinariki še veliko več skupnega, kot ste si morda mislili. Ker sta oba sadeža, nanju neposredno vpliva okolje, v katerem živita. Z drugimi besedami, njune arome in okusi so pravi odraz pogojev, v katerih sta bila pridelana.

Ne pozabite, da je vino le fermentiran grozdni sok, olje pa hladno stisnjen oljčni sok; dva izjemno čista proizvoda, katerih kakovost je neposredno odvisna od kakovosti sadja in tehnik priprave. Na primer metode ekstrakcije, filtriranje ali nefiltriranje. V obeh primerih je mogoče kombinirati sorte grozdja ali oljk in tako dobiti proizvode z edinstvenim značajem.

Barva, gostota in okus

Vina in oljčno olje je mogoče analizirati na podlagi enakih parametrov: barve, gostote in okusa, razen vpliva okolja (oz. terroirja). Skupine strokovnjakov običajno poskusijo oba proizvoda, da določijo njune organoleptične lastnosti, ki se pozneje uporabijo kot referenca za potrošnike.

Tako obstajajo nekateri deskriptorji, kot so rdeče sadje, sveže pokošena trava, začimbe, meta, vanilija, črni poper ali oreščki, če jih naštejemo le nekaj, ki jih je mogoče najti tako v vonju in okusu vrhunskega vina kot deviškega oljčnega olja. Prav tako se od obeh pričakuje, da sta vedno harmonična in uravnotežena.

Bogato z antioksidanti

Zaradi prisotnosti polifenolov v koži, pulpi in semenih grozdja in oljk, imata vino in oljčno olje blagodejne protivnetne in antioksidativne lastnosti. Medtem, ko lahko s pogostim uživanjem oljčnega olja zmanjšamo tveganje za bolezni srca, raven holesterola in preprečimo nastanek sladkorne bolezni.

Vino pa lahko nevtralizira proste radikale v našem krvnem obtoku in zmanjša hipertenzijo. Nedavne študije so ga celo povezale z rastjo "dobrih" črevesnih bakterij.

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

12.12.2023

Srečno 2024

Preberi več

24.5.2023

Druženje, žar in osvežilne pijače v pločevinkah

Preberi več

4.4.2023

NAGRADNA IGRA: Kviz o odgovornem pitju

Preberi več