Vinske napake in kako jih prepoznati

20.9.2022

Vinske napake in kako jih prepoznati

Ste vedeli, da velikokrat uživamo vina, ne da bi vedeli, da so "pomanjkljiva"? Nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najpogostejših napak v vinu in kako jih prepoznati.

Oksidacija

Običajno se pojavi zaradi slabega ali zelo dolgega staranja v steklenici in je posledica prevelike izpostavljenosti kisiku, ki se raztaplja v vinu. Tako kot ugriznjeno jabolko porumeni, če ga pustimo na mizi, se tudi pri vinu spremenijo arome in okusi: postane bolj suho, trpko in včasih grenko.

Poleg tega bela vina izgubijo svetlost in dobijo jantarno-rumen odtenek, medtem ko rdeča vina dobijo rjave odtenke. Vendar ni vsaka oksidacija slaba: počasna oksidacija med staranjem je lahko koristna, saj vinu zagotavlja stabilnost in kompleksnost.

Da bi preprečili oksidacijo vina, je najbolje steklenico hraniti na nizki temperaturi, saj se oksidacija pri višjih temperaturah pospeši.

Zamašeno vino

Ste se kdaj vprašali, kaj pomeni, da ima vino vonj po zamašku? Pravimo, da je vino zamašeno, če ima neprijeten vonj po plesni, podoben vonju mokrega kartona. Čeprav naj bi ta napaka prizadela le 3 % vin na trgu, se zaradi nje pritožuje veliko več pivcev. Napako prepoznamo, ker vonj po vlagi doseže usta in nosno votlino ter zasenči arome in okuse svežega sadja v ustih. Vzrok za to aromo je nastanek trikloroanizola, ki nastaja zaradi glivic v vinskem zamašku in ga je mogoče prepoznati šele po odprtju steklenice.

Prisotnost ocetne kisline

Prisotnost ocetne kisline pri vinu govorimo, kadar ima vino vonj po kisu. Ker je vonj po kisu dobro poznan, je to ena od najlažje opaznih napak. Tehnično gledano ima vino napako, če je koncentracija ocetne kisline zelo visoka (v zdravem vinu je ta koncentracija zmerna), zato se na nosu in v okusu čuti kis. To se običajno zgodi pri dolgo odprtih steklenicah, ki so odlično okolje za bakterije ocetne kisline, da alkohol spremenijo v kis.

Reducirano vino

O reduciranem vinu govorimo takrat, ko je prav nasprotno, kakor pa pri oksidaciji. Z drugimi besedami, vino ni imelo dovolj stika s kisikom, kar povzroči nastanek hlapnih žveplovih spojin. To se običajno zgodi pri proizvodnji vina, vendar se pojavlja tudi pri starih vinih, ki so bila v steklenici več let, in lahko daje vinom neprijeten vonj.

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več