Vinski trendi, ki jih prinaša leto 2022

11.2.2022

Vinski trendi, ki jih prinaša leto 2022

Za nikogar ni skrivnost, da je bila žetev leta 2021 v Evropi kruta. Zaradi ekstremnih vremenskih razmer, ki so prinesle pozebo, točo, požare in poplave, je bila pridelava grozdja popolnoma prizadeta. Zlasti v regiji Šampanja, kjer so izgubili več kot polovico grozdja. Kako bo to vplivalo na potrošnika?

Večje povpraševanje po penečem vinu

Od leta 2022 se pričakuje, da se bo pomanjkanje šampanjca in drugih klasičnih sort, kot sta Burgundija in Bordeaux, občutno podražilo. Nezmožnost plačila za to vrsto vina bo tako povzročila, da bodo potrošniki iskali druge vrste mehurčkov, kar bo spodbudilo oživitev cave ter povečanje porabe cremantov in penečih vin iz držav, kot sta Južna Afrika in Čile. Casillero del Diablo Devil's Collection Brut, izdelano po metodi Charmat na osnovi chardonnaya in pinota noirja iz doline Limarí, je peneče vino, katerega mineralnost je opazna že na prvi pogled. Idealno za nazdravljanje s pridihom glamurja in razlikovanja, saj je odlična izbira med čilskimi penečimi vini.

Vina iz novih ali neznanih regij

Svetovno pomanjkanje vina bo leta 2022 eden od največjih izzivov. Pričakovati je, da potrošniki ne bodo imeli druge izbire, kot da bodo povečali svoj radar in začeli preizkušati vina iz neznanih in manj tradicionalnih regij. V Italiji so si na primer peneča vina iz Umbrije, Apulije in Kampanije že izborila prostor na trgu, med novimi pridelovalnimi območji pa se začenjajo uveljavljati tudi države, kot sta Slovenija in Švica.


V Čilu pa se nadaljujejo študije v iskanju novih možnosti za pridelavo vinskega grozdja. V okviru projekta, ki ga je razvil Inštitut za kmetijske raziskave (INIA), so pravkar predstavili rezultate projekta Keóken: najjužnejše vino na svetu. Ta projekt je rezultat raziskav, katerih cilj je razširiti ponudbo čilskega vinogradništva na skrajni jug države, in sicer na 46°32′ južne zemljepisne širine v čilski Patagoniji, iz sort Chardonnay in Pinot Noir. Še en terroir med najjužnejšimi vinogradniškimi območji Čila je dolina Bio Bío.

Bolj trajnostna vina in prakse

Trajnost na vseh področjih je še en trend, ki čaka vinsko industrijo. Potrošniki so postali bolj odgovorni pri svojih odločitvah, tako z vidika človeka kot okolja. To se kaže v vse večjem zanimanju za okoljsko ozaveščene blagovne znamke, ki vlagajo v dobro počutje svojih zaposlenih. Glede na letne napovedi za leto 2022, ki jih je nedavno objavila družba Wine Intelligence, bo ta trend prizadel predvsem sektor luksuznih vin, "ki bo moral pokazati, da je trajnosten, da bi nagovoril mlajše potrošnike. Gran Reserva Sauvignon Blanc 2021 iz vinograda Ucúquer v dolini Colchagua je prav eno od vin v portfelju Gran Reserva, ki je pridelano po trajnostnih praksah.

Imajo certifikat GREEN-E® ENERGY za uporabo obnovljivih virov energije, izdelani so z vodnim odtisom, ki je 22 % manjši od povprečnega FOR vina na svetu, poleg tega pa so v zavezništvu z organizacijo Forest Stewardship Council® (FSC) kot del programa za ohranjanje domačih gozdov. Nedvomno odlična alternativa med vini, ki varujejo in skrbijo za biotsko raznovrstnost in naravne vire.

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več