Vsakemu kosu mesa se lahko prileže točno določeno vino

7.9.2022

Vsakemu kosu mesa se lahko prileže točno določeno vino

To je preprost vodnik, ki vam bo pomagal izbrati najboljšo kombinacijo za vsak kos mesa.

Nesporna kombinacija rdečih vin je rdeče meso. Toda ali ste se kdaj vprašali, zakaj? Zaradi taninov, rastlinske fenolne sestavine vina, ki izvira iz kožic in semen grozdja in reagira na beljakovine. Ti so vzrok za občutek suhosti v ustih ob pitju rdečega vina: tanini pridejo v stik z beljakovinami v naši slini, ki tako izgubi svoje mazalne lastnosti. Ko damo v usta kos govedine, se tanini vežejo na beljakovine mesa in naša slina ne izgubi svoje polne mazalne moči. To je veliko bolj prijetno. To je poleg dejavnika soli. Ali ste vedeli, da je zaradi soli, ki jo damo na meso, vino še bolj gladko?

Zaradi teh razlogov nekateri menijo, da pri izbiri vina ni najpomembnejši kos mesa, temveč vrsta priprave ali omaka, ki ga spremlja. Poleg teh vtisov je najbolje, da vino preizkusite sami. Tukaj vam za začetek puščamo nekaj predstav ter nekaj kombinacij mesa in vina, ki vas verjetno ne bodo razočarale.

Pusto meso

Steak iz fileja je nedvomno najbolj pust in nežen od vseh kosov. Glede na to, da je maščoba tista, ki daje okusu mesa intenzivnost, je file bolj kot po okusu izstopajoč po svoji delikatesnosti.


Zato morate biti previdni in se izogibati kombiniranju s krepkim vinom. Najbolje je izbrati sadno, sočno in lahkotno vino, kot je Amelia Pinot Noir, zlasti če spadate med tiste, ki imajo raje redko govedino.

Če jo pripravljate na žaru, bo rdeče vino srednjega telesa, kot je Marqués de Casa Concha Merlot, skupaj z mehkimi in elegantnimi tanini lepo dopolnilo dimljene note mesa. Ta vina se dobro podajo tudi k piščancu na žaru, hladni pečenki ali drugim pustim kosom, kot je zrezek iz polenovke ali ocvrti zrezek v ponvi.

Mastni kosi govejega mesa

Če je meso bolj mastno, je njegov okus globlji. To omogoča, da se bogatejše vino z močnejšimi tanini veliko bolje prenaša, saj, kot smo pojasnili na začetku, bodo tanini v vinu delovali tako, da bodo z neba očistili vso maščobo. To velja za kose, kot so ribeye, T-Bone in skirt, če jih naštejemo le nekaj.

Dve sorti, ki se zelo dobro ujemata s temi vrstami mesa, sta Gravas del Maipo Cabernet Sauvignon ali Gravas del Maipo Syrah. Obe vini odlikuje svežina z mrežo taninov, ki jima dajejo teksturo in telo ter zelo dobro odražajo terroir doline Maipo.

Suho zorjeno meso

Suho zorjeno meso se odlikuje z veliko bolj koncentrirano aromo in okusom. Hkrati je bolj sočno, ima boljšo teksturo in je veliko bolj kompleksen izdelek. Iz istega razloga je priporočljivo, da jih kombiniramo z enakovrednim vinom, to je z daljšim staranjem in kompleksnostjo.

Carmín de Peumo Carmenère, ki je 15 mesecev zorel v novih sodih iz francoskega hrasta, je globoko in koncentrirano vino, ki s svojimi osnovnimi tanini napolni usta. Zato je kot nalašč za to vrsto mesa, kot so račji konfit ali meso z rahlo sladkimi omakami iz rdečega sadja. Še eno vino, ki se stara in je kompleksno, je Marqués de Casa Concha Etiqueta Negra, mešanica Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc in Petit Verdot, ki kaže globoko koncentracijo okusov in je idealno za uživanje z rdečim mesom in divjačino na žaru.

Omake in prelivi

Črni poper je med najbolj uporabljenimi začimbami za meso in nikoli ne izostane. Za omake s poprom pomislite na Carmenère ali Syrah. Za zeliščne omake, kot je klasični argentinski chimichurri, pa je odlična izbira vino, kot je Terrunyo Malbec iz doline Uco.

Če imate raje intenzivne omake za pripravo jedi, kot so svinjska rebra z omako BBQ, so zelo sadna vina, kot je Casillero del Diablo Syrah, odlično dopolnilo. Če meso prelijete z omako, je najbolje izbrati močna rdeča vina, ki uravnotežijo težo in intenzivnost okusa.

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več