Vse o Merlotu

27.5.2022

Vse o Merlotu

Merlot intenzivne granatne barve je harmonično vino z dolgim pookusom in vonjavami po gozdnih sedežih ter nežnimi zaznavami začimb.

Okus

Za merlot je značilna gladka tekstura na okusu, zaradi nizke vsebnosti taninov. Ima zmerno kislost in izjemen sadni značaj. Njegovi okusi in arome, lahko variirajo med črnim sadjem, čokolado in drugimi začimbami ter notami sliv, češenj, zelišč in vijolic. Gre za suho, srednje do polno vino, ki pa se razlikuje tudi glede na podnebje, iz katerega izvira.

V hladnem podnebju, kot sta Čile in Francija, so zanj značilna bolj strukturirana vina in čvrsti tanini z zemeljskimi priokusi, ki včasih spominjajo na tobak in fige. Marques de Casa Concha Merlot iz doline Maule je odličen primer tega sloga, ki ga odlikujejo arome gozdnega jagodičja, sliv in drugih začimb.

V toplejšem podnebju, kot so Argentina, Avstralija in Kalifornija, pa je merlot bolj sadno vino, nekoliko manj strukturirano, zato ga običajno starajo v hrastu. Njegove arome sestavljajo maline, češnje in začimbe, kot so klinčki, vanilija, kokos in čokolada.

Barva

Merlot ima v mladosti običajno modrikasto rubinasto barvo, ki je manj intenzivna kot pri Cabernetu Sauvignonu, vendar močnejša od barve Pinota Noir. S staranjem pa izgubi svoj odtenek in postane opečnato rdeče barve.

Kombiniranje z jedmi

Ena največjih lastnosti vina Merlot je njegova vsestranska privlačnost z jedmi. V primeru tistih mladih, sadnih in za pitje zelo enostavnih Merlotov, kot je Casillero del Diablo Merlot, s srednje polnim telesom, prijetnimi tanini, aromami čokolade, sliv, robid, pridihom vanilije in dima, ki jih lahko postrežete z neskončno različnimi picami, testeninami, hamburgerji, rdečim ali belim mesom.

Medtem, ko so malo bolj robustna, kot je Marques de Casa Concha Merlot, kot nalašč za spremljavo nekoliko bolj intenzivnih jedi, kot so meso v pekaču, zrezek v poprovi omaki, pečena raca, gobe , siri in celo kremne ribje jedi.

MINISTER OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA LAHKO ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Zadnje dodano

12.12.2023

Srečno 2024

Preberi več

24.5.2023

Druženje, žar in osvežilne pijače v pločevinkah

Preberi več

4.4.2023

NAGRADNA IGRA: Kviz o odgovornem pitju

Preberi več